A Kék villám a magyar emberek számára akkora veretes klasszikus, mint mondjuk a filmesztétáknak az Aranypolgár vagy a Szédülés. Legalábbis az én és a szüleim korosztályának biztos, a 25 éven alattiak szerintem nem is hallottak róla, mert nem szokta adni a tévé. Két dologra mindenki emlékszik ebből a filmből: hogy a végén átfordul a levegőben a helikopter, illetve a meztelenül jógázó nőre. Most az utóbbit fogjuk feleleveníteni.



A lányt, akit a stáblistán vicces módon csak "Nudy Lucy"-ként aposztrofálnak, Anna Forrest játszotta, akiről semmit nem sikerült kiderítenem, ezen a filmen kívül nem szerepelt másban. A film tévéverziójából amúgy kihagyták a meztelenkedést, ott fürdőruhában jógázik a lány és egy kevésbé kihívó mozdulatsort mutat be.



Most újranézve ezt a jelenetet, feltűnt hogy Roy Scheider másodpilótáját Daniel Stern játsszo, aki később a Reszkessetek, betörők! első két részében Joe Pesci magas társa volt. Erre egyáltalán nem emlékeztem, pedig Stern ebben az időben már menő színésznek számított, egy évvel korábban az övé volt az egyik legemlékezetesebb szerep Az étkezde című nagyszerű coming of age-filmben.


Ami még érdekes, hogy Scheider egyszer sem kéri kölcsön a távcsövet Sterntől, viszont csillogó szemekkel nézi a meztelenül jógázó lányt. Tegyük mi is ezt!