A tavalyi év egyik legegyedibb filmje volt A törzs (The Tribe) című ukrán mestermű. Én májusban láttam Cannes-ban (de ősszel vetítették a miskolci CineFesten is), ezt írtam róla akkor:

Myroslav Slaboshpytskiy filmje siketnéma tinédzserek bentlakásos iskolájában játszódik, és egyik különlegessége, hogy egyetlen szó sem hangzik el benne. A film rendesen igénybe veszi a néző koncentrációját és intuícióját, ugyanis a szereplők jelbeszédjét nem feliratozzák, ezért mindenki kénytelenek magának megfejteni a cselekményt. Emellett a The Tribe vizuálisan is lenyűgöző. Kizárólag öt-hat perces, tökéletesen kigondolt és megvalósított steadicam felvételekből áll össze a film, ezek közül több is annyira észbontóan virtuóz, hogy a porban hagyják még a True Detective negyedik részének legendás zárósnittjét is.

Úgy képzelem, a legtöbb ember nem fog megnézni egy két és félórás büntető ukrán némafilmet, de azért két rövid szexjelenetet mutatok belőle. A fentiben rendkívül esztétikus 69-es pozícióban szeretik egymást a főhősök, a lentiben pedig egy különösen barátságtalan helyszínen esnek egymásnak.