Diane Kruger szereplése a 2004-es Trója című történelmi eposzban nekünk, magyaroknak különösen fájdalmas pont. Ő játszotta Szép Helénát, akinek a megszöktetése miatt kitört a háború a filmben, és mint ismeretes ez volt az a szerep, amiért Dobó Kata is versenyben volt egészen az utolsó körig. "A Trójá-nál sikerült elhinnem, hogy én vagyok a legalkalmasabb a szerepre" - nyilatkozta öt évvel ezelőtt az Origónak a magyar színésznő, aki megtalálta annak az okát is, hogy végül miért Krugert választották helyette. "Nem számoltam azzal a ténnyel, hogy a német rendező a német színésznőt favorizálja."

Az én fejemben Szép Heléna mindenképpen egy szőke nő, úgyhogy nehezen tudom elképzelni Dobó Katát abban a szerepben, bár franc tudja, nyilván befesthette volna a haját. Mindenesetre az addig főleg modellként dolgozó, és csak pár európai filmben feltűnő Diane Kruger a Trójá-val megvetette a lábát Hollywoodban, nem sokkal később Nicolas Cage oldalán kalandozott a meghökkentően sikeres A nemzet aranyá-ban, majd öt évre rá már Tarantino rendezte a Becstelen brigantyk-ban.

Azért Dobó Katát se sajnáljuk nagyon. Ha a hollywoodi karrier nem is jött össze neki, de egy évvel a Trója után a Csak szex és más semmi-ben játszott főszerepet, aztán pedig a Szabadság, szerelem-ben - mindkét filmet több százezren nézték meg a magyar mozikban.

De amit ebből az egészből ki akarok hozni, hogy az előbb meglepetéssel konstatáltam, hogy Diane Kruger közel 15 éves mozikarrierje során csak egyetlen egyszer mutatta meg a mellét a vásznon, pont a fent említett Trójá-ban (Dobó Kata jóval többször). A pucér fenekét egy csomószor láthattuk később, de a mellét soha többé. Nézzük is meg akkor ezt az ominózus jelenetet!